Bartók Béla Elméleti Líceum

Bartók Béla Elméleti Líceum

Temesvár

VI. Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia

Gratulálunk Major Barna végzős diákunknak az országos döntőn elért II. díjhoz és az egész csapatnak a részvételhez, a felkészítőknek az egész évi munkához. Major Barna így számolt be a tantárgyversenyről:
Élménybeszámoló a VI. Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus
Hittanolimpiáról
Az idei tanévben április 24-26-a között került megrendezésre immár hatodik alkalommal az Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Főgimnázium szervezésében, 156 diák részvételével. Temes megyét heten képviseltük ezen a megmérettetésen, ebből négyen a Bartók Béla Elméleti Líceum és hárman a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai.
Áprlis 24-e, szerda reggel korán indultunk Temesvárról, majd egy hét órás utazás után megérkeztünk a felső-háromszéki Kézdivásárhelyre, amely hosszú időn keresztül Székelyföld legnagyobb városa volt, hiszen lakosainak száma kétszeresen felülmúlta Csíkszereda és négyszeresen Székelyudvarhely lakosságát. Egy rövid pihenő után ünnepélyes megnyitón vettünk részt a városközpontban található Vigadó Művelődési Központban, amit a házigazda diákok szórakoztató, egyben kivételes, zenés-táncos előadása követett, életről, szerelemről, krízisekről és istenkapcsolatról.
A verseny napján útnak indultunk a kézdivásárhely-kantai templomba, ahol ifjúsági szentmisén vettünk részt. A liturgia ünnepélyességét növelte a plébánia fiataljainak zenei szolgálata, hiszen gyönyörű ifjúsági énekeket hallgathattunk. Ezt követően helyet foglaltunk az osztálytermekben és megoldottuk a ránk váró feladatsoroknak. A délután folyamán kiránduláson vettünk részt a közeli Gelencére, ahol meglátogattuk a helység 13. században épült műemléktemplomát, annak csodálatos freskóival és szobraival, majd ezt követően az Incze László Céhtörténeti Múzeumot, ahol lehetőségünk volt a különböző képzőművészeti és ipartörténeti kiállítások, valamint az egyedülálló népviseletgyűjtemény megtekintésére.
Péntek délelőtt, már az eredményeink ismeretében egy kiértékelőn vettünk részt, melynek keretében a javító tanárok elmondhatták tapasztalaikat és megfigyeléseiket. 10 órától hálaadó szentmisén vettünk részt, amit a díjkiosztó követett, amit már annyira vártunk. A záróesemény után közvetlenül indultunk, majd koraesti órákban sok-sok emlékkel és órási örömmel visszaértünk Temesvárra.
Számomra egy különleges és életreszóló élmény volt, ugyanis immár negyedik alkalommal vettem részt az országos hittan tantárgyversenyen, valamint ez volt az utolsó ilyen tipusú verseny, amelynek részese lehettem, emellett jobban megismerhettem Kézdivásárhelyt és környékét, mitöbb a bizottság második díjjal jutalmazta hosszú és kitartó munkám eredményét.
Végsősoron köszönetet mondunk elsősorban a Jóistennek, ezért az együtt töltött három napért. Ezenkívül köszönjük Miklós Renáta tanárnőnek, hogy kitartó munkával felkészített, elkísért minket és Kercsó Bélának, hogy ő is velünk tartott.