Bartók Béla Elméleti Líceum

Bartók Béla Elméleti Líceum

Temesvár

Junior Steam Camp – gyermekbarát kódolás és programozás bejárótábor

A Junior Steam Camp, – gyermekbarát kódolás és programozás bejárótábor, a programozó világba való bepillantó hét volt. A tábor célja, a mentális térkép fejlesztés, a programozás, kódolás alapelveinek a megfogalmazódása, betekintés egy programozó gondolkodásmódjába és eljárásaiba. A tábor fő eszközei a Bee Bot oktató méhecskék voltak, interaktív elemei által, közkedvelt eszközzé váltak a gyerekek számára. Különböző logikai társasjátékokkal (X-O, Amőba, Blokus, Quarto) teret adtunk a logikus gondolkodás fejlesztésére.A méhecskék programozásával és irányításával, a gyerekek térbeli tájékozódását fejlesztettük, miniatűr város tervezésével és építésével, ahol a közlekedés sikeres megvalósítása volt a célpont.
A kivitelezésben nagy szerepet kapott a gyerekek kreativitása, hiszen anélkül nehezebb lett volna a problémamegoldó folyamat.
A hét folyamán nem hiányoztak az érdekes látogatások sem. A Műszaki Egyetemen a gyerekek megismerkedtek az mesterséges intelligencia világával és annak a mindennapi alkalmazási lehetőségeivel, amit jelenleg három nagy területen kutatnak. Az Experimentáriumban rácsodálkozhattak a minket körülvevő világban rejlő erőkre, látványos fizikai kisérletek által. A tudomány mellett viszont időt szakítottunk egy-egy kellemes játszótéri feltöltődésre, és egy kis vízicsatára is.
A tábor ideje alatt fontos volt a közös munka és a szereposztás megvalósítása, majd ennek a kiértékelése. Ebből mindenki megismerhette az erősségeit és gyengeségeit, hol javíthat az elkövetkezőkben.
Az elkészült csodálatos városkák, melyekben remekül közlekednek a beprogramozott
méhecskék, mindenki számára sikerélményt hoztak.
Programfelelős: Crepelca-Kovács Beatrix, Găurean Cristina, Palkó Margit és Vancea Simona
Segítő diákok: Lazar Róbert és Bakos Dávid