Bartókosok és volt diákok gondolatai a magyar nyelvről

Bartókosok és volt diákok gondolatai a magyar nyelvről

A barátságot és a szabadságot jelenti. (Sz. T.)

A jó munkához mindig jó eszköz is kell: a magyar nyelv alakítja emberi kapcsolatainkat és ezen keresztül mondjuk el, mit gondolunk. Számomra fontos, hogy mindig azt mondjam el, amire gondolok, a legérhetőbben, így tudom a legjobban megértetni magam másokkal! (C. K. L.)

A kényelmet és a biztonságot jelenti. (G. B.)

A legegyszerűbb, de mégis a legsokszínűbb kifejezési forma. Egyszerűnek és könnyűnek tűnik, ám sokszor rádöbbenek, mennyire összetett és mennyi különböző árnyalata van ennek a számomra egyszerű nyelvnek. (K. R.)

A legfontosabb önkifejezési eszköz. (S. L.)

A magyar az egyik legszebb nyelv, mert nagyon gazdag kifejezésekben. (M. E.)

A magyar nyelv a hovatartozásom és identitásom legfontosabb jelzője, amelynek értékei mentén fejlődtem és fejlődők, és egyben arra kell törekedni, hogy a következő generációk is a magyar nyelv értékei, útmutatásai mentén cseperedjenek fel, mivel csak így tudjuk átadni és ápolni, főleg itt, a szórványban. (V. E.)

A magyar nyelv a megnyilvánulásom; nemcsak az, amit beszélek, hanem aki vagyok általa. Különleges nyelv egy különleges helyzetben – ez vagyok én, speciel. (A. N.)

A magyar nyelv a szavak sokszínűségét jelenti, és azt, hogy gond nélkül használhatom ezeket. (K. R.)

A magyar nyelv az egyedüli nyelv, ahol azt, hogy valaki szalad, el lehet mondani 25 féleképpen. (J. Á.)

A magyar nyelv az, amiről soha semmilyen körülmények között nem mondanék le, az a nyelv, amelyen a legszínesebben fejezem ki gondolataimat, érzéseimet. Az a nyelv, amelyre büszke vagyok, amelyen mindig szégyen nélkül szólalok meg. (K. E.)

A magyar nyelv az, amit egész életedben használsz – vele születsz, vele halsz meg. (L. N.)

A magyar nyelv csomó lehetőséget, barátságot jelent, mivel a barátaim nagy részével magyarul beszélek. Különlegességet jelent. (O. A.)

A magyar nyelv egy ékszer, egy pecsét. (F. B.)

A magyar nyelv egy emlékeztetés a múltra és a jövőre. (Sz. A.)

A magyar nyelv egy nagyon szép nyelv. Nekem nyugodtságot ad, nyugodtnak érzem magam, ha magyarul kell beszelni, vagy a magyar irodalmat kell tanulmányozni. (O. P.)

A magyar nyelv egy olyan fegyver, amit akkor is javasolt használni, ha értik, akkor is, hanem. (P. S.)

A magyar nyelv fontos olyan szempontból, hogy családommal, barátaimmal anyanyelven tudok kommunikálni. (I. I.)

A magyar nyelv olyan számomra, mint egy ragasztó, ami összehozz elveszett puzzle darabokat és családot alkot belőlük. (A. J.)

A magyar nyelv olyan, mint egy kincstár: őrzöm, bővítem és mindig a szívemben tartom. (H. G.)

A magyar nyelv olyan, mint egy óceán, egy tenger teli halakkal, hagyomány-cápákkal, gasztro-rájákkal és a legtöbb, legszínesebb korállal, a legtöbb jelzővel és melléknévvel; a magyar nyelv a legpoétikusabb nyelv – a költők nyelve (K. A.)

A magyar nyelv számomra a hova tartozásomat jelenti, a családomat és az egész életemet egyben, hiszen magyar vagyok és az is maradok örökre! (H. H.)

A magyar nyelv számomra a legfontosabb nyelv. Azért, mert azt beszéljük, mert azt beszélték a leszármazottjaim. (I. S.)

A magyar nyelv számomra egy olyan dolog, ami által úgy érzem, hogy egyedibb vagyok. Magyar nyelven tanultam meg „játszani”, „szeretni” és egyszerűen önmagam lenni. (A. E.)

A magyar nyelv számomra olyan, mint egy második otthon. (M. I.)

A magyar nyelv szép, logikus – minden magyar emberé. (P. H.)

A magyar nyelvvel tudod a legmegfelelőbben kifejteni érzéseidet, gondolataidat. (M. L.)

A szabadságot jelenti. (S. K.)

A térképet és a hovatartozást jelenti. Ha életpályámat a Föld úthálózatával azonosítom, számomra a magyar nyelv lesz az, ami tájékoztat és vezet utamon. Magyar szavakat kiejtve érzem azt, hogy testből beszélek. A magyar nyelv egy „testbeszéd”. (P. P.)

A vers, a rím és a számtalan személyes kifejezési mód. (Gy. K.)

A víz, a levegő, amely nélkül nincs élet. Magyar szó nélkül nem létezhetek. Számomra egy drága kincs, „gyöngy”, amelyet bárhova is sodor a sors, büszkén viselem és beszélni fogom életem végéig. (Cs. Zs.)

Ajándék, féltve őrzött kincs, biztonság, amibe mindig kapaszkodhatok, szabadság és felelősség. (B. V.)

Akinek anyanyelve a magyar, az először magyarul szólal meg, magyarul gondolkodik, magyarul fejezi ki a legkönnyebben a gondolatait, érzelmeit és minden bizonnyal utolsó szava is magyar lesz, ezért a magyar nyelv útitársunk a bölcsőtől a sírig. (F. E. K.)

Anyai szív alatt megszületni, édes otthonban nevelkedni, édes szót tanulni, Erdély földjén lakni… Ezt jelenti számomra a magyar nyelv. (O. A.)

Anyanyelv, egy kincs, melyet évezredek óta őrzünk és továbbítunk generációkon keresztül. (N. E. D.)

Anyanyelvek anyanyelve, ami kitűnik a többi közül, és elhordoz az anyaföldig. (G. T.)

Annyira „könnyű”, hogy 18 év után is meg tud lepni téged új szavakkal, és kifejezésekkel naponta. (B. Sz.)

Annyira elbűvölőnek tartom a magyar nyelvben azt, amikor a gondolataimat és érzéseimet többféle módon vagyok képes kifejezni: a rengeteg szólásmondás, a szinonimák, a gyönyörűen megfogalmazott metaforák a versekben. Büszke vagyok, hogy a magyar nyelvet beszélem! (T. K.)

Az anyanyelv nem más, mint a gondolat, az érzés és a szívünk dobbanása. (T. B.)

Az anyanyelvem, amit a családommal használok, amivel gondolkozom és imádkozom, amit remélhetőleg egy nap továbbadok a saját gyermekemnek is. (L. R.)

Az anyanyelvem, mert édesanyám ezt tanította meg nekem. (Sz. D.)

Az emberek közötti megértést jelenti, mert ugye más nyelvekben nem vagyok olyan jó. (F. A.)

Az otthon melegét jelenti, azt a helyet, ami számomra a múlt, a jelen és a jövő. (M. B.)

Az otthont jelenti, a szabadságot. Lényem egy meghatározó eleme. (B. A.)

Az otthont jelenti, ami megvéd mindentől, olyan, mint egy igazi anya! (R. H.)

Az összetartást jelenti. (G. Sz.)

Az összetartozást és könnyedséget jelenti. (Cs. P.)

Az, hogy magyarul beszélek, írok, hallgatok, gondolkodom, a haza érzését kelti fel bennem. (Sz. K.)

Azért különleges, mert összeköt, összekapcsol minden magyar nyelvet beszélővel. (P. A.)

Biztonságot és lehetőséget jelent. (B. B.)

Büszke vagyok és örvendek, hogy a magyar nyelvet használva beszélhetek, mesélhetek, traccsolhatok, cseveghetek, szövegelhetek és mondhatom a magamét minden nap. (K. A.)

Büszkeséget jelent. (A. K.)

Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar nyelvet ”tulajdonomnak” tekinthetem, hiszen úgy gondolom, hogy a világon az egyik legnehezebben megtanulható nyelv, bő szókincse, változatossága, többjelentésűsége és nyelvtörői végett. Számomra a legkedvesebb szavak a „család”, „szeretet” és „hit”, mely tényt bizonyítja az is, hogy egyedülálló szavak és hatalmas jelentéssel bírhatnak azáltal, hogy egész életünket meghatározzák. Ez a nyelv, amelyen felnőttem, először szólítottam meg szüleimet, elsajátítottam a tudás elemeit, de mindenekfölött az anyanyelvem, mellyel kezem irányításába vehettem életem. (M. A.)

Csak magyar nyelven legszebbek a gondolataim, bármit el tudok mondani annyiféleképpen, amennyiszer jól esik. Tanulhatok más nyelvet az életem során, sosem fogok magamból úgy megfogalmazni gondolatokat, hogy az varázslatosra sikerüljön. Büszke vagyok rá, hogy anyanyelvemként használhatom. (Ny. A.)

Egy alapot jelent, amire tudok építkezni. (O. D.)

Egy festmény, amit minden beszélgetésben újrafesthetek. (B. E.)

Egy kulcs, amivel rengeteg ajtót tudtam megnyitni. Több közösségre, több barátra, több emlékre tudtam találni ennek a kulcs segítségével. Mert ha nem találtam volna meg, ezt a csodakulcsot, akkor lehet, hogy nem is lettem volna az a személy. aki ma vagyok. (B. A.)

Egy menekülési lehetőség a külvilágtól. (E. I.)

Egy mód, amin őszintén kifejezhetem magma. (K. K.)

Egy nagyon változatos, szókincsgazdag nyelv, amit nehezen lehet megtanulni. (F. J.)

Egy örökség, amit én is tovább szeretnék adni, hogy minél tovább éljen és megmaradjon. (B. V. K.)

Eme egyed nyelv eszemet megtekerte eszperente nyelvével. (Nekem ez ugrik be először. A magyar nyelv az egyetlen nyelv, ami képes koherens mondatokat alkotni csak e és é magánhangzók használatával. (Sz. G.)

Emlékeket, játékos fiatalságot, családot, szeretetet, barátságot, örökséget jelent. (I. E.)

Értéket jelent, mert olyan sokszínű és dallamos. (A. T.)

Hatalmas értéket jelent a magyar nyelv, mert a legkülönlegesebb és legnehezebb nyelv a világon. (B. A.)

Kincset jelent. (Sz. B.)

Kiteljesíti az személyiségemet és boldogságot okoz. (Á. A.)

Kommunikációs lehetőséget jelent, hogy barátokat szerezzek. Nagyon fontosak számomra a barátok. Barátok nélkül nem lehet élni. Az anyanyelv nélkül nem lehet élni és túlélni. (Gy. D.)

Külföldön, ahol korlátolt lehetőséggel rendelkezik az ember a magyar nyelv használatára, rájön, hogy mekkora értekkel rendelkezik valójában, hogy beleszületett egy olyan nyelvközegbe, amit a világ pár százaléka beszél és ért, és csak csodálni tudják egyedi csengését és komplexitását. (F. Sz.)

Magyarnak lenni = különlegesnek lenni. Magyarnak lenni = az a lelki nyugalom, hogy értik, mit beszélek az utcán. Magyarnak lenni = kürtőskalács, pálinka és minden más magyar finomság, amit ha külföldi megdicsér, nő bennem a büszkeség. Magyarnak lenni = kulturális értékeink becsülete. Romániai magyarnak lenni = Magyarországon román vagy, Romániában meg magyar. Romániai magyarnak lenni = az érzés, hogy két otthonod van. Magyar nyelv = legszebb nyelv. (P. B.)

Minden szívből áradó szó szebben hangzik magyarul. Avagy édesanya, szeretlek. Emellett pedig kultúrát, multikulturálist jelent. (S. T.)

Nagyon fontos, mivel az első szavaim magyarok voltak, és egész életem során a magyar nyelvet anyanyelvemként tanulhatom. (K. M.)

Nekem a magyar nyelv az anyanyelven, ezen a nyelven gondolkozom, és büszke vagyok rá, hogy a világ legnehezebb nyelvei közül az egyiket beszélhetem. (F. A.)

Otthont jelent, ahol akadályok nélkül ki tudom fejezni magam, ahol kimondhatom a gondolataimat olyan formában, amilyenbe csak én szeretném, aminek beszélésekor biztonságot érzek. (M. E.)

Számomra a hazaiasságot. (K. D.)

Számomra a magyar nyelv a létezést jelenti, ha nem lenne lehetőségem magyarul beszélni, nem lenne esélyem arra sem, hogy az, amit szándékozok mondani, az el is jusson annak, akinek szánom. (K. N.)

Számomra a magyar nyelv büszkeséget jelent, mivel a világ egyik legnehezebb nyelve, mint írásban úgy kiejtésben is, amit egy más nemzetiségű ember éveken keresztül sem tud teljesen elsajátítani. (Cs. D.)

Számomra a magyar nyelv egy büszkeség, amit büszkén viselek magamon. (K. S.)

Számomra a magyar nyelv egy hatalmas előny. (Sz. M.)

Számomra a magyar nyelv egy olyan kincs, amit csak a hozzám hasonló emberek tudnak értékelni. (N. Gy. E.)

Számomra a magyar nyelv egy új személyiséget jelent. (N. E. M.)

Számomra a magyar nyelv olyan, mint borsónak a héja: nem tudnék élni és fejlődni nélküle, hiszen ez az anyanyelvem. (N. D.)

Eseménynaptár

Eseménynaptár
Május
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator