GENETIKA-200 Nemzetközi Diák-Tudományos Vetélkedő (2019-2020)

GENETIKA-200 Nemzetközi Diák-Tudományos Vetélkedő (2019-2020)

A tudománytörténet Gregor Mendel, 19. századi, morvaországi szerzetest tekinti a genetika “atyjának”. Kevesen tudják, hogy egy magyar szerző, Festetics Imre az egyetemes genetikatörténetben is figyelemre méltó cikket közölt 1819-ben egy brünni folyóiratban, az örökléstan szülővárosában, fél évszázaddal Mendel korszaknyitó felfedezése előtt. Festetics Imre valószínűleg az első tudós, aki a „természet genetikai törvényeiről” ír. Sajnos Festetics neve, akit ma a genetika egyik legfontosabb előfutáraként kellene ismernünk, feledésbe merült.
A „GENETIKA-200 Nemzetközi Diák-Tudományos Vetélkedő és Webinárium” Festetics Imre, az első magyar genetikus emlékét idézte fel.
A nemzetközi vetélkedő több szempontból is újítónak bizonyult. A résztvevő diákok tanáraikkal közösen alkottak csapatot, így együttesen oldhatták meg a feladatokat Festetics Imre életével és munkásságával kapcsolatban, a két évszázaddal ezelőtt írt tudományos cikket is áttanulmányozva. A verseny második fordulójában a tanár-diák csapatok közösen készítettek el egy tudományos dolgozatot a genetika témakörében, amelyet egy webináriumon mutathattak be a zsűrinek és társaiknak.
A temesvári csapat Floca Larissa és Balog Szandra X. MI osztályos diákokból, valamint Tóth Kinga biológia szakos tanárból állt. Dolgozatunkat a mesterséges megtermékenyítés romániai sikertörténetéről írtuk, amely Temesváron kezdődött 1996-ban.
A verseny első fordulójában az élmezőnyben végeztünk, a webináriumon bemutatott munkánk pedig a Határon túli csapatok mezőnyében I. díjas lett.
Köszönjük Bodó Barna tanár úrnak, hogy eljuttatta iskolánkba a verseny felhívását, igazgatónőnk támogatását, Floca Sarolta biológia tanár segítségét és közreműködését a dolgozatunk elkészítésében.
Reméljük, hogy lesz folytatása a versenynek és Festetics Imre korszakalkotó, általunk részletességgel megismert munkája nem merül feledésbe.
Tóth Kinga


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator