Boldogságórák az iskolánkban

Boldogságórák az iskolánkban

A lehetőség, a csoda benned van, tőled függ, mit kezdesz az életeddel. (Sonja Lyubomirsky)

A IV. Lépésről lépésre osztály már két éve bekapcsolódott a Jobb Veled a Világ Alapítvány által kezdeményezett Boldogságprogramban. Havonta egyszer olyan témákat dolgoztak fel, mint például a társas kapcsolatok ápolása, jó cselekedetek gyakorlása, megbocsátás gyakorlása. A gyerekek egy vezérfonalat kaptak mely segítségével könnyebben tudtak szembenézni a kihívásokkal, képesek voltak megbirkózni a problémákkal, a legtöbbet és a legjobbat tudták kihozni magukból. Munkájuknak meg is volt az eredménye! A személyes élmények mellett, a kitartó munkájuk eredményeképpen iskolánk elnyerte a Boldog Iskola címet.

Idén a Hagyományos előkészítő osztály is bekapcsolódott a programba Kasza Gabriella tanító néni vezetésével. Rövid beszámoló segítségével betekintést kapunk az ő munkájukból is: „Iskolaelőkészítő osztályként fontos a gyermekek közti új kapcsolatok megteremtése, egymással való ismerkedés, odafigyelés, de a régi barátságok ápolása is. Arra a következtetésre jutottunk a gyermekekkel, hogy a társas kapcsolatok nagyon fontosak, egy igazi barát olyan, mint egy szerencsét hordozó négylevelű lóhere. A három kívánság című mese alapján dolgoztuk ki céljainkat és azok elérésének lépéseit egy céltábla segítségével jelöltük. A mesék feldolgozása alkalmat adott arra, hogy találkozzunk a konfliktuskezeléssel, a kudarccal való megküzdéssel, a feszültséggel vagy a félelemmel. Az élet lépten-nyomon kihívásnak bizonyul és ezeket nem csak a felnőttek dolga megoldani, megküzdeni a gyermekeket is meg kell tanítani, hisz minden akadály leküzdése, minden hegycsúcs meghódítása egy-egy alapvető boldogságfokozó stratégia. Számtalan mesét olvastunk, melyekben a főhős megküzd a nehézségekkel, legyőzi a félelmetes sárkányt vagy óriást, megoldja a konfliktusokat, majd elnyeri dicső jutalmát. A gyermekek azonosulnak ezekkel a főhősökkel, majd bátorságot merítve ők is megoldásokat keresnek a nehézségek leküzdésében.

Az optimizmust gyakorló tevékenységek során a gyermekek ügyesen ráéreztek a különbségre. A gyermekek elmesélték kinek tartoznak hálával, majd muffin papírokra rajzoltak köszönetet. Ezek segítségével teremtettük meg osztályunk hálakertjét. S ahhoz, hogy a "Szép új világ" elérhető legyen, emlékeztetni kell gyermekeinknek, hogy a hála, az egymásra való odafigyelés, a bocsánatkérés és a megbocsátás együttesen lesz a boldogság kulcsa. A mozgás, a tánc boldoggá tesz! Ezt bizonyította minden hónapban a témához csatolt dal is, mely nagy jelentőséggel bírt, minden kis sejtecskét megmozgatott: a gyermekek arca kivirult, a széles mosoly pedig boldog, kiegyensúlyozott gyermek képét bizonyította.” Bízunk abban, hogy a következő tanévtől a program lehetőségei segítenek kimozdulni a tantermek falai mögül, hiszen nem csak az a cél, hogy önmagunknak segítsünk. A szeretetet, a boldogságot, a kedvességet, a toleranciát, az együttérzést tovább kell terjeszteni. Így lesz kicsit jobb velünk is a világ!

Programfelelős: Balázs Melinda-Enikő


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator