Középiskolások a Rákóczi Szövetség ünnepségén

Középiskolások a Rákóczi Szövetség ünnepségén

A Rákóczi Szövetség ünnepségén az Összetartozás napja alkalmából


Fazakas Enikő tanárnő kíséretében négy társam, Kis Sára, Illés Izabella, Kosztolányi Kinga, Baricz Márk-Róbert, és én, Orosz Katalin július 3-án reggel fél kilenckor busszal elindulva kezdtük meg a kirándulást. Első megállónk Aradon volt, ahol felvettünk még 5 kiránduló diákot, meg egy kísérőtanárt, majd megálltunk még ugyanebből a célból Nagyszalontán és Nagyváradon is, miután végül teljes létszámmal haladtunk Budapest fele. Egy kis késéssel, 17 óra körül megérkeztünk az első helyszínre, ahol a Rákóczi Szövetség által meghívott összes diákkal találkoztunk. Az esti koncertek után a szállásra mentünk Bodajkra. Másnap reggel korán elindultunk Budapestre, hogy időben odaérjünk a Parlamentbe a programokra. Kilenc órakor megérkeztünk a helyszínre, ahol az Országház előcsarnokának lépcsőin a Magyar Rádió Gyermekkórusával együtt elénekeltük a Himnuszt, majd a Tavaszi szél vizet áraszt-ot. Később 3 foglalkozáson vehettünk részt, megnéztük a díszőrség bemutatóját, a kupola tornyot, majd a tanácstermet is megtekinthettük.


A Parlament meglátogatása után az Európa nevű hajón fogyasztottuk el az ebédet, ami nagy élmény volt számunkra. Később Várpalotára, Királyszállásra mentünk. Itt részt vettünk a megemlékezésen. Ezután újabb koncerten vehettünk részt, ahol egy Vajdaságból származó énekesnő, Dér Heni kápráztatott el minket gyönyörű hangjával. Élettel töltött fel mindenkit egy fárasztó nap után, és együtt énekelhettünk vele egy szívünknek fontos, és minden magyar által ismert számot. A kirándulás harmadik napjára ébredve meglátogattuk Várpalotán a Trianon múzeumba.A múzeumot csoportokra osztva tekintettük meg, mindegyik csoport külön idegenvezetővel.


Utunk ekkor már majdnem befejeződött, hiszen indultunk haza. Ahogy odafele menet is, visszafele jövet ugyanazoknál a helységeknél álltunk meg (Arad, Nagyszalonta, Nagyvárad), csak épp fordított sorrendben, mint amikor mentünk. Búcsút kellett intsünk kiránduló társainknak, majd miután az utolsó csapat is elköszönt tőlünk, már alig volt egy óra, hogy visszaérjünk Temesvárra. Sok felejthetetlen élménnyel gazdagodva, sok nevetéssel, átbeszélt késői órákkal és sok más tapasztalattal érkeztünk meg.


Még egyszer köszönöm, köszönjük a lehetőséget, és remélem még más, Rákóczi Szövetség által szervezett kiránduláson is résztvehetek. Szerintem fontos, amire a Szövetség törekedik, hogy összehozza a magyarokat határon túlról, hiszen egy nemzet sarjadékai volnánk. Gyönyörű dolog részt venni egy ilyen mozgalomban, valamint anyanyelvünk, nemzetségünk földjére lépni, ahol mindenki beszéli ezt a csodás nyelvet. Köszönjük a támogatóknak és mindenkinek, aki részt vett a szervezésben.


A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum Rákóczi Ifjúsági Szervezetének tagjai nevében Orosz Katalin (IX. MI)


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator