VI. Tálentum Tábor

VI. Tálentum Tábor

2013. szeptember 2-8. között került megrendezésre 6. alkalommal a Bartók Béla Elméleti Líceum, Tálentum tehetséggondozó tábora. Az egyhetes, 45 résztvevős rendezvénynek a Déva melletti Őzike Ifjúsági Központ adott otthont.

A tábor célcsoportját Temes megyei, reál tantárgyak iránt érdeklődő 9-15 éves diákok alkották, idén 33 felsőtagozatos diák, 7 tanár és 5, a tevékenységek lebonyolítását és a tanárok napi munkáját segítő, líceumi diák vett részt.  

A rendezvény változatos tudományos- és szabadidős programokat kínált a résztvevők számára. A diákok délelőttönként, korosztályokra bontott csoportoban vehettek részt különböző tudományos műhelyeken: Matematika, Fizika, Kémia, Robotok, Biológia, Környezetvédelem és Informatika területen. Minden tudományos műhely szaktanárok irányításával zajlott. A műhelyek fő célja, a diákok motivációjának erősítése volt, egy-egy adott szakterületen való gyakorlati tudás megszerzése iránt. A foglalkozások lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek számára, olyan készségek kialakítására és tudományos tevékenységeben való tapasztalatszerzésre, amelyre az általános iskolai oktatás tanórái nem nyújtanak keretet. Az idei táborban a tudományos tevékenységeket kiegészítve, kiemelt szerepet kaptak a csapatépítő foglalkozások is, a résztvevő diákok kooperatív tanulási készségeinek fejlesztése érdekében.     

A tábor programjának fontos eleme volt a sport, a résztvevő diákok foci, kosárlabda, tollaslabda- és egyéb ügyességi játékokat próbálhattak ki, avagy kamatoztathatták már meglévő tudásukat. Idén, első alkalommal nagy érdeklődést kiváltó staféta versenyre is sor került, „I. Tálentum staféta-verseny” néven. A délutáni, választható foglalkozásokon társas- és csapatépítő játékok, sakk, robot-programozás, valamint egyéb szabadidős tevékenységek szerepeltek. A  táborba való megérkezés napján autóbuszos kirándulásra is sor került, a táborlakók megtekinthették Bethlen Gábor erdélyi fejedelem illyefalvi szülőházát. A tábor esti programját filmvetítések, zenekvíz, karaoke, tudományos kvíz és utolsó estén pedig záróbuli tették színesebbé. A tábor záró mozzanatént, a diákok korosztályok szempontjából vegyes csoportokban, egy intediszciplináris keretjátékban vettek részt, ahol az táborban szerzett ismeretek felhasználásával kellett feladatokat megoldaniuk.

A tábori kiértékelést követően nyugtázható, hogy az egyhetes rendezvény számos tudományos tapasztalatot és közösségi élményt nyujtott a résztvevőknek maximálisan elérve célját.

A program megvalósítását támogatta a Bethlen Gábor Alap. A tevékenység ugyanakkor része az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács (ETT) 2013-as "A siker útjai: nyári tehetséggondozási programok Erdélyben" című programjának, amely a Nemzeti Tehetség Program NTP-TPEM-M-MPA-12 pályázatának támogatásával zajlik. A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg.













































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator