Bánsági diákok kisfilmfesztiválja

Bánsági diákok kisfilmfesztiválja

 


 


 


Pár hónapja vette kezdetét a temesvári Szórvány Alapítvány által szervezett és a Balassi Intézet által finanszírozott Bánsági diákok kisfilmfesztiválja című projekt előkészülete, ahol az aradi és a temesvári diákok meglátogathatták városuk fontosabb épületeit, helyszíneit, valamint új információkat szerezhettek városuk történetéről.


Havonta egyszer-kétszer összegyűltünk és ellátogattunk azokra a helyekre, melyeket érdemes megemlíteni a városunkról.  Majd, mikor véget értek a városnézések, beültünk valahova és megbeszéltük, hogy miről is készítsünk rövidfilmet. Két csoport alakult, az egyik egy dokumentumfilm mellett döntött, míg a másik egy fiktív, történelmet felidéző filmet szeretett volna készíteni. Abban egyeztünk meg, hogy mind a kettőt leforgatjuk, hiszen a fesztiválra több filmet is be lehetett küldeni. A dokumentumfilm sajnos időhiány miatt elmaradt.


Április 17-én gyűlt össze először a nagy csapat, vagyis az aradi és a temesvári csapat végre megismerhette egymást személyesen is, hiszen ez volt az a nap, amikor az aradiak Temesvárra utaztak. E látogatás keretén belül megnéztük a temesvári rádiót és az újszentesi Behela TV-t is, ahol megmutatták hogyan is kell egy riportot/interjút valamint filmet készíteni, majd összevágni.


Április 27-én megírtuk a forgatókönyvet, amely segítségével sokkal jobban haladtunk a forgatással.


A film bemutatására május 29-én került sor az aradi Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében, ahol minden egyes versenyző megnézhette társa(i) kisfilmjét. A vetítés után az interjúkra került a sor, majd közösen elmentünk megünnepelni az elmúlt hónapokat, amelyeket bár különböző városban, de mégis együtt töltöttünk.


A fiktív filmünk nem hosszabb, mint 4 perc, ám ez az idő éppen elég volt arra, hogy megjelenítsük városunk egyes hírességeit,  mint például Károly Róbertet (aki 1310-1342 között uralkodott, ebben az időben volt főváros Temesvár),  Hunyadi Jánost (aki 1441-ben Temes vármegye főispánja volt, így családjával Temesvárra költözött. Ő újíttatta fel a kastélyt, amelyben 1490-ig laktak), Dózsa György „megkínzását és halálát”, (aki az 1514-es parasztháború katonai vezetője volt), valamint Török János polgármester úr idejét (amikor 1884-ben először volt elektromos utcai világítás).


A temesvári csapat köszönetet mond Balla Tamás és Darida Koppány tanár uraknak, hogy egy ilyen lehetőséget kínáltak fel nekünk, és segítettek még többet megtudnunk városunk szépségeiről.


 


Stan Krisztina Tímea, X.TT


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator