Zöld Játszóházzal ünnepelték az óvodaudvar-felújítás befejezését

Zöld Játszóházzal ünnepelték az óvodaudvar-felújítás befejezését

http://www.nyugatijelen.com/galleries.php?news=71278


A Temesvári Bartók Béla Líceumhoz tartozó 10-es Óvodában  Zöld Játszóházzal ünnepelték szerdán a MOL Románia és a Polgártárs Alapítvány által támogatott óvodaudvar felújítási projekt befejezését. 


Az ovisok, az előkészítő osztályosok és a Bartók Líceumból érkezett IV. osztályosok kézműves műhelyekben tevékenykedtek, a környezettudatos nevelés jegyében és egy jót játszottak az óvoda szépen felújított, új gyermekjátékkal gazdagodott udvarán.


„Már 2011-ben volt a Bartók Béla Elméleti Líceumnak egy sikeres pályázata, szintén a Városi Zöldövezet Programban, amikor az iskolaudvarra próbáltunk odafigyelni – nyilatkozta a Nyugati Jelennek dr. Erdei Ildikó iskolaigazgató. – Újabb sikeres pályázatunkkal a szeptemberben hozzánk került 10-es Óvodára próbáltunk nagyobb figyelmet fordítani. Az óvoda udvarán elvégzett felújítási munkálatok során sikerült egy kisebb játszóhelyet kialakítani, azt járólapokkal lefedni, hogy akár sárosabb időben is használni lehessen az udvart. A meglévő gyermekjátékokat, a padokat, hintákat, a csúszdát önkéntes szülők és a nagy diákok segítségével sikerült felújítani. Új homokozóval és kis házikóval bővült ez a játszótér a gyerekek nagy örömére. Két része volt ennek a programnak: igyekeztünk az udvart szépíteni, valamint a gyerekek környezettudatos nevelésére nagyobb gondot fordítani.”


Barabás Mónika óvónő, projektfelelős lapunknak elmondta: a környezettudatos nevelés fontos része volt a MOL és a Polgártárs Alapítvány által támogatott programnak. A Föld Világnapján (ápr.22.) virágpalántákat ültettek a kicsik, a Madarak és Fák Világnapján (május 10.) kiállítást szerveztek az óvodások, előkészítő osztályosok és I. osztályosok rajzaiból, munkáiból, „Hogyan óvjuk a környezetünket?” címmel. Az V. és VII. osztályos önkéntes tanulók a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást szorgalmazó Kukatündért játszották együtt az előkészítő osztályosokkal. Ez a multidiszciplináris memória és logikai játék kitűnő alkalom az újrahasznosítás gyakorlatba ültetéséhez és a tudatos fogyasztás kialakításához már gyermekkorban. „Közös tevékenységeink során a hulladék fogalom nem feltétlenül feleslegest jelentő, negatív kicsengésű szó, hanem amint a mai műhelyek termékei is mutatják, újraértékesíthető, örömet szerző kézimunkák, tárgyak készíthetők belőlük. A műhelyekben fő helyet kaptak a természetes anyagok is. A gyerekek bekötött szemmel tapintással vagy az általuk kibocsátott hangról kell, hogy felismerjék a különböző természetes anyagokat. Műhelyeink minden résztvevője egy, a gyerekek által összeállított szórólappal távozik, melyben a gyerekek által megfogalmazott következtetések, hasznos információk találhatók a környezetvédelemről.” – nyilatkozta lapunknak Barabás Mónika.


A környezetvédelem 13 pontját tartalmazó szórólapot (ne vásárolj hulladékot, gyűjtsd szelektíven a hulladékot, spórolj a vízzel, az árammal, a gázzal, a pénzzel, használd kevesebbet az autódat, vásárolj tudatosan, tedd zöldebbé a környezeted stb.) a gyerekek rajzolták és fogalmazták – a felnőttek számára! A MOL és a Polgártárs Alapítvány által támogatott Városi zöldövezet program megszívlelendő mottója: „Védd a természetet, mert te is része vagy!”


Pataki Zoltán


Nyugati Jelen


























































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator