Talentum bejárótábor 2021.

Talentum bejárótábor 2021.

Az idei Talentum tábor bejárósra sikeredett. Öt napon keresztül öt téma került terítékre.  

 

A hétfői nap a matematikáé volt. Hajóval érkeztünk az  Új Ezredév Központba, útközben Fenyvesi Éva idegenvezető beavatott minket Temesvár hídjainak múltjába és jelenébe. Ezt követően Albert Etelka tanárnő segítségével merültek el a résztvevők az 1D, 2D és 3D matematikai számítások rejtelmeibe.  A csodás épületen Dr. Nagy-György Tamás építőmérnök vezette végig a kicsi, de lelkes csapatot. Sok mindent megtudtunk az építők felelősségteljes munkájáról. 

 

Kedden a kémiáé volt a főszerep. Bemelegítésképpen az iskolaudvaron vulkánkitörés, öngyulladó füstbomba, lila köd, elefántfogrém készítés volt műsoron. A kémiai folyamatokat  Dudás Györgyi kémiatanár  ismertette meg a jelenlévőkkel. Kémiára hangolódva érkeztünk Majlátra, ahol a Lavandair levendulafarm tulajdonosaink vendégei voltunk.  Levendulát szedtünk, megtömtük a lepárlót, majd figyeltük, hogyan csepeg ki a levendulavíz és gyűlik a levendulaolaj. Illatos ajándékokkal és a fűszernövényekről, illóolajokról szerzett tudással tele tarsollyal távoztunk. Köszönjük Konti Andreának és Zsoltnak a kellemes napot és az érdekfeszítő beszélgetést. 

 

Szerdán a fizikáé volt a szó. Izgalmas kísérletek szemtanúi lehettek a diákok az iskola udvarán illetve az Experimentárium kísérleti központban Bartyik Zita fizikatanár  vezetésével. A délután a falmászásé volt, végül fagyizással zárult ez a fárasztó nap.  

 

A biológia foglalkozásra a Bázosi Arborétumba rándultunk ki.  Az erdőben tett séta során őshonos és egzotikus tájakról származó fafajtákat láthattak a gyerekek. Levelet, gyümölcsöt, kérget gyűjtöttek, megfigyelték az erdő sokszínűségét. Állatokkal is találkoztak: volt ott pók, szúnyog, szarvasbogár, de még erdei pinty is. A délutánt az iskola hűvösében, társasjátékozással töltötték a kimerült  táborozók.

 

A tábor zárónapján robotokkal és programozással foglalkoztunk. Mauzer Erika, Virginás-Tar Judith és Valkai Előd avatták be a kitartó diákokat a programozás és robotépítés műhelytitkaiba. Kiderült, amit eddig is tudtunk, hogy ügyes, leleményes gyerekek jelentkeztek az idei Talentum táborba.  A zárómozzanat a Sofa Soft céghez tett látogatás volt. Jakab László cégtulajdonos és kollégái jóvoltából didaktikai és ipari robotokat láthattunk működés közben. Búcsúajándékként lézerrel írt, névre szóló kulcstartóval (és sörnyitóval)  gazdagodva tehettünk pontot a hasznos és kellemes látogatás, valamint a tábor végére. 

 

Találkozunk jövőre a (remélhetőleg) nem bejárós Talentum táborban!

 

Az idei  táborvezető csapat: Albert Etelka, Bartyik Zita, Dudás Györgyi, Mauzer Erika, Tóth Kinga, Valkai Előd, Virginás-Tar Judith.

A bejárótábor résztámogatója: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.


















































































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator