15. kérdés: Hogyan alakul a zoldi/zolti tábor sorsa?

15. kérdés: Hogyan alakul a zoldi/zolti tábor sorsa?

 

Válasz: Zold/Zolt a mai felnőtt, egykori bartókos diákok számára felhőtlen ifjúkori emlékeket jelent. A hetvenes évek végétől a kilencvenes évek végéig számtalan tábor helyszíne volt. Zold/Zolt előnye, hogy közel van és mégis távol. Elég messze Temesvártól, annyira, hogy a természetben kikapcsolódjon a városi ember, és elég közel ahhoz, hogy egyszerű legyen a megközelítése. Emellett a bánsági puszták után lankás, dombos, erdős, patakos vidékbe varázsolja az arra járót.

Mind az idők során megviselt állapotú épület, mind az iskola közössége várta a megfelelő lehetőséget arra, hogy megújuljon a táborhely. Több mint egy évtizedig tartó jogi huzavona után megszületett a Ferdei önkormányzat döntése: a régi kúria harmincéves időszakra újra az iskola használatába került. Ezt követően már csak a felújítás lehetőségét kellett megkeresni. Több ötlet és próbálkozás után megszületett a nyertes projekt a Szórvány Alapítvány hathatós közreműködésével. A Határon átnyúló képzési központok című projekt (ROHU 374) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával jön létre. A projekt hármas partnerségben: a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, a Szórvány Alapítvány és a szegedi Katház Nonprofit Kft. közös gondozásában valósul meg. A projekt futamideje 36 hónap: 2019. márciusától 2022. februárjáig tart, teljes költségvetése 1.269.162,83 euro, amelyhez mindhárom partner önrésszel is hozzájárul.

A projekt , melynek célja a határon átnyúló munkaerőpiac mobilitásának növelése, három alappillére épül:

1. Módszertan és képzési anyag kidolgozása a pályaorientáció és a vállalkozási kompetenciafejlesztés témakörében

2. Modern és hatékony képzési központok építése a Temes megyei Zoldon/Zolton és a Csongrád megyei Domaszéken

3. Képzések szervezése mindkét helyszínen.

Az elmúlt időszakban befejeződött a képzési anyagok kidolgozása, a képzési központok tervezése, a szükséges engedélyek beszerzése. Jelenleg nagy erővel folyik az építkezés mind nálunk, mind Domaszéken és készülünk a képzések megkezdésére.

Köszönjük mindenkinek, aki akár szaktudással, önkéntes munkával vagy adománnyal támogatta ezt a nem mindennapi vállalkozást, amely az egész közösség számára nyújt majd képzési és feltöltődési lehetőséget. Továbbra is számítunk minden támogatási formára.

(A zoldi projekt támogatására a Bartók Béla Alapítvány külön számlát nyitott: RO47 BRDE 360S V072 1463 3600.)

Eseménynaptár

Eseménynaptár
Október
H K SZ CS P SZ V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator