14. kérdés: Miért van kiemelt szerepe iskolánkban a hagyományőrző mozgalomnak?

14. kérdés: Miért van kiemelt szerepe iskolánkban a hagyományőrző mozgalomnak?

  Válasz: A hagyományőrző mozgalom olyan út, mely közvetlenül és természetes módon ad át tudást a kultúránkról, őseink életéről, átélést biztosítva gazdagítja érzésvilágunkat és jövőbe vetett hitet épít. Ugyanakkor a hagyományőrző munka nemcsak identitást alakít, hanem közösséget is formál. Harmadrészt fontos kiemelni, hogy a néptánc nemcsak a résztvevők identitását és az alakuló, fejlődő közösségek életét befolyásolja, hanem közvetlenül hat a tágabb közösségre is. Iskolánkban két műhely működik: az egyik a Bokréta néptánc-csoportokat (a Bokréta, a Kisbokréta, Nagymorzsa, Kismorzsa és ovis csoport) és a három Bokréta citeracsoportot fogja össze - ennek vezetője Szabó Ferenc. A másik műhely az Eszterlánc Kulturális Egyesület csoportjait tömöríti: Aprókák, Lármafa, Tűzkerék, Százszorszép és Eszterlánc valamint a két népi zenekart. Az egyesület vezetője Tamási Emese.

 

E két műhelynek köszönhetően iskolánk mintegy 250 ovisa, diákja tagja valamelyik néptánc-csoportnak és mintegy 50 diákja játszik valamilyen népi hangszeren.

 

A jelenlegi járványhelyzet nem kedvezett a táncosoknak, de többen is részt vettek a kihívásokon, hétpróbás játékokon. Várjuk, hogy mielőbb együtt táncoljunk, énekeljünk!

 

A kép 2020. februárjában készült a farsangi táncház alkalmával.

Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator