13. kérdés Milyen segítő szakemberek dolgoznak az iskolában?

13. kérdés Milyen segítő szakemberek dolgoznak az iskolában?

 

Válasz: A Bartók Béla Elméleti Líceumban iskolapszichológus (iskolai tanácsadó), logopédus és fejlesztő pedagógusok is dolgoznak. Szükség esetén támogatást nyújtanak mind a diákok, a pedagógusok és a szülők számára, akár tanulási, akár alkalmazkodási vagy egyéb probléma esetében. Az iskolapszichológus a diákok számára egyéni tanácsadást nyújt, kiscsoportos foglalkozásokat szervez szociális készségek fejlesztése, önismeret vagy pályaorientáció céljából valamint egyéni felméréseket végez iskolaérettség megállapítására vagy tanulási zavar esetén. Szülők számára nevelési, pszichológiai tanácsadási szolgáltatást nyújt. A logopédus elsősorban nagycsoportos óvodássokkal és kisiskolásokkal foglalkozik. Miután tanév elején elvégzi a szükséges felméréseket, az érintett gyerekek szüleinek jelzi a logopédiai terápia szükségességét. A beszédhibák, írás- és olvasási zavarok javítása heti foglalkozások révén, a szülők és/vagy az óvónők, tanítónők közreműködésével, együttműködésével történik.

A fejlesztő pedagógusok elsősorban a sajátos nevelési igényű gyerekekkel dolgoznak. Segítenek a diákok felmérésében és a megyei szintű felmérő bizottsággal való kapcsolattartásban. A szaktanár közreműködésével kidolgozza az egyéni fejlesztési terveket, majd rendszeres egyéni vagy kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokat tartanak. Feladatuk a gyerekek felzárkóztatásának követése, a szaktanárokkal, szülőkkel való folyamatos kapcsolattartás, együttműködés.

A Bartók Béla Elméleti Líceumban működő iskolaközi pszichológiai és logopédiai kabinet magyar nyelven nyújt szolgáltatást mind az iskola diákjai, mind a temesvári magyar óvodai csoportokba járó gyerekek és szüleik számára.

Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator