La Pas program

La Pas program

Tudtad, hogy megérkezett a La Pas program a temesvári iskolákba?

2 éve kezdeményezték programunk oktatási összetevőjét a diákok felelős fogyasztásának elősegítése érdekében.

✅ 2018: Közzétettem a Felelős Fogyasztói Kézikönyvet, hasznos erőforrás a tanárok számára. A kézikönyv ingyenesen letölthető: https://cries.ro/resurse/manual-consum-responsabil-2/

✅ 2019: 5 iskolaegységgel a program kísérletezése Temesváron.

✅ 2020: 14 tanár részvételével, 11 iskolaegységből Temesváron, valamint olyan területi szakemberek, mint például élelmiszerpazarlás, szelektív gyűjtés és újrahasznosítás.

A programba bejegyzett tanároknak továbbá lehetőségük nyílt projektötleteket javasolni, a felelősségteljes fogyasztás előmozdítására szolgáló ötletek versenyében való részvételükkel. A versenyre nevezett 10 ötletből 3 ötlet került kiválasztásra a premierre, az alábbiak szerint:

1. PASS (Az egészséges és fenntartható élelmiszerek alapelvei), egy projekt, amelynek célja, hogy azonosítsa az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó megoldásokat az iskolai menzán, partnerséget alakítson ki a helyi termelőkkel és felelős fogyasztói magatartást a diákok körében. Pleșca Maria tanárnő- Élelmiszeripari Líceum

2. AHA! (Víz, Hummus, Méhek) A projekt célja, hogy segítsen megérteni a gyermekek számára a víz fontosságát és összefüggését (élet feltétele a Föld egész életére), a humusz (növénynövekedés és fejlődés forrása) és a méhek (létező lények) között (az emberi termesztésű növények és a legtöbb virágos növények mintegy 75 ának beporzását) Ban Monica tanárnő - 12-es Számú Általános Iskola, Temesvár.

3. Slow-Fashion. A projekt szerint a fiatalok gyorsan és hatékonyan tudják egymást mozgósítani a globális környezeti problémák, például szennyezés, hulladék-, vagy ruhagyárak embertelen munkakörülményei kapcsán. Tóth Kinga tanárnő - Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár.

A projekt ötleteit Dragos Tuță (Fenntarthatósági Nagykövetség, ambasadasustenabilitatii.ro), Francesca Feraru (Temesvári Diákok Tanácsa, www.tm.consiliulelevilor.ro) és Mihai Vilcea (Megyei Ifjúsági Alapítvány, www.fitt.ro ) alkotta zsűri értékelte. 


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator