19. Kérdés: Mióta jelenik meg a Juventus diáklap, mi volt a célja akkor és ma, kik szerkesztették az elmúlt évtizedekben és ki a főszerkesztője most?

19. Kérdés: Mióta jelenik meg a Juventus diáklap, mi volt a célja akkor és ma, kik szerkesztették az elmúlt évtizedekben és ki a főszerkesztője most?

Válasz: A Juventus, pár éves megszakítással, 1972 óta jelen van az iskola életében. "A Juventus hasábjain vallani szeretnénk önmagunkról, iskolánkról, nemzedékünkről, gondolatainkról és terveinkről” – ezzel a szöveggel szóltak 1972-ben a temesvári Magyar Tannyelvű Iskola diáklapja 1. számának olvasóihoz. A 3. szám már a temesvári 2-es Líceum diákújságaként jelent meg. Az 1982-ig megjelenő tizenkilenc szám hűen képviselte az 1. számban bemutatott irányzatokat, hiszen az újság rendszeresen beszámolt az iskolai tevékenységekről, eseményekről, ünnepekről, az író-olvasó találkozókról, kirándulásokról, versenyekről, a középiskolás diákok pályaválasztási elképzeléseiről. Ugyanakkor rendszeresen leközölte a tanulók verseit, írásait.


A 1990–1991-es tanévben a Juventus újraindult az akkor létrejött temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákújságjaként. Az 1. szám olvasói köszöntője ugyancsak programszerűen leszögezte az újság új céljait: „Úgy határoztunk, hogy „lekurtítjuk” a Juventust, de persze, csak terjedelmi szempontból, tartalmilag bővíteni szeretnénk. Reméljük, minden hónapban sikerül majd egy számot kiadni.”


Az 1994–1995-ös tanévben megjelent 7. szám köszöntője is kiemelte, hogy a Juventus az iskola teljes közösségének munkáját tükrözi: „Az új Juventus egy olyan fórum szeretne lenni, ahol lehetőségetek van kibontakozni, problémáitokról írni, kritizálni, műveiteket közzétenni, meg-nyilvánulni, érvényesülni, részt venni a diákéletben. Ez a lap a miénk, a tietek, az iskoláé, mindazoké, akik olvassák.” Ekkortól jöttek létre az újság mára már hagyományosnak tekinthető rovatai: a vezércikk, az új tanárokat bemutató Szörnyű ez a gyerek! rovat, a diákokat foglalkoztató kérdéseket feltáró Sokszemközt rovat, a Diákönkormányzat rovata, a rövidhírek, verseny- és kirándulásbeszámolók, a könyv-, zene-, játék- és filmajánlók, a körkérdés, a hólabda, a tanárok aranyköpéseit összesítő rovat. A Juventus, ahogyan szerkesztői meghatározták, mindig az iskolai közösség tevékenységeinek tükre volt, a diákok néha komoly, néha szórakoztató, de mindig kreatív hangjának szócsöve.


A digitalizált archívum elérhető a http://temesvaros.ro/intezmenyek/media/archivum/juventus/ címen.


A diákújság főszerkesztői voltak: Herényi Erzsébet, Mészáros Ildikó, Kovács Erika, Józsa Enikő, Tamás Mónika, Szabó Judit, Oláh Mihály, Vaskor Ilonka, Fogarassy Attila, Toró Tibor, Molnár Zsolt, Valdman Kinga, Bakk Ágnes, Kolozsi Gabriella, Hajdu Brigitta, Kós Tímea, Kubán Elemér, Somkereki Andrea, Șelmărean Ania, Tasi Annabella, Szabó Ágota-Hella, Franka Noémi, Bîtoancă Dia, Gergelyfi Beáta és jelenleg Orosz Katalin. A szerkesztőség munkáját Kardos Dalma, Toszó Emese, Simon Tibor, Mészáros Ildikó, Kun-Szabó Andrea, Tóth Kinga, Molnos Ildikó, Kiss Katalin, Molnár Tímea-Imola támogatta, jelenleg pedig Balla Lóránt a szerkesztőség szakmai irányítója.


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator