Kultúra, kultúrpercek és -pillanatok

Kultúra, kultúrpercek és -pillanatok

A magyar kultúra napján iskolánk 5–12. osztályos tanulói számára a magyar katedra tanárai (Balla Ágnes, Molnos Ildikó és Balla Lóránt) változatos programokat szerveztek.
Az 5. osztályos tanulók magyarságismereti játékokat játszottak Gecse-Madaras Júlia, Fazakas Enikő és Major Gabriella segítségével és közreműködésével. Az eszközök az Integratio Alapítvány Magyarságismereti játékcsomagjából lettek kiválasztva – szókígyó, memóriajáték, Logico keretben hungarikumos kérdéssor. A lelkes résztvevők olyat is játszottak, hogy a magyar irodalom híres műveit és magyar rajzfilmeket kellett összepárosítsanak a címükkel.
A 6–7. osztályos diákok Kultúr-ki mit tudon vettek részt, ahol a szervező- (Balla Ágnes, Balla Lóránt) és felügyelő tanárokkal (Dudás Györgyi, Juhász Katalin, Juhász Gergő) közösen elénekelték a Himnuszt, megnéztek két imázsfilmet (Magyarországról – Wow Hungary:
https://www.youtube.com/watch?v=j7q0Y_JZMrg, Erdélyről – Székelyföld – Határtalan élmény: https://www.youtube.com/watch?v=S4ujIV9GBHI), beszélgettek arról, hogy miket tettek volna még be a magyar kultúra kincsestárából a filmekbe, amely számukra fontos és a videó nem reflektál rájuk, majd kultúrpillanatok következtek a gyerekek főszereplésével. Bátor vállalkozók jelentkeztek ezekre, akik bemutattak valamit, amely számukra fontos a magyar kultúrából, amit szeretnek, megélnek vagy értékelnek – néptánc és népviselet bemutatása, népdaléneklés, ballada- és versmondás, könyvbemutató, Unicum-bemutató, citerajáték, történelmi esemény elbeszélése stb. A sokszínű kultúrpercek után a résztvevő osztályok elolvasták a földszintről az emelet fele haladva sorról sorra a Himnusz teljes szövegét, amely ki volt téve a falburkolatra.
A 9–11. osztályok számára Kultúr-láncot szervezett Molnos Ildikó tanárnő. Az évfolyamok óránként váltogatták egymást. Először egy rövid ismeretterjesztő előadást tartott a tanárnő a kultúra fogalmáról és magyar kultúra napjáról, majd a diákok szabadon választhattak egy műhelyt, ahol tevékenységen vettek részt. Olyan műhelyfoglalkozások közül választhattak, amelyek kapcsolatosak a magyar kultúrával, és iskolánkban is aktívan művelik – baranta, néptánc és diákszínjátszás. A műhelyfoglakozásokat lelkes és aktív önkéntes diákok vezették.
A 12. osztályosok Balla Lóránttal a fentebb említett két imázsfilmet tekintették meg magyarórákon, majd a filmekhez kapcsolódó kérdéseket vitattak meg: Mi és mire való/jó az imázsfilm? Össze lehet-e pár perces filmbe sűríteni egy ország kultúráját? Mi válhat a kultúra részévé? Milyen képet mutat az adott film rólunk, régiónkról, kultúránkról? Melyik film a megragadód? Melyek az adott videók erős és gyenge pontjai? Ha Temesvárról imázsfilmet készítenének, milyen helyi magyar kulturális kincseket vinnének bele?
Balla Lóránt magyar szakos tanár





























Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator