Közös ünnepléssel fűszerezett történelmi, földrajzi, természettudományos tanulmányút

Közös ünnepléssel fűszerezett történelmi, földrajzi, természettudományos tanulmányút

 

 

Sárospatak számunkra egy kicsi és barátságos világ közepe, ahol mindig szeretettel várnak, és ahonnan minden alkalommal pozitív élményekkel feltöltődve jövünk haza. Ilyen volt ez a mostani alkalom is, amikor 2016. október 21. és 23. között, egy 40 középiskolásból és három szervezőtanárból (Fodor Enikő, Virginás-Tar Judith és Kiss- Pataki Endre) álló bartókos csapat töltötte az ünnepi hétvégét testvériskolánk, az Árpád Vezér Gimnázium, vendégeként Sárospatakon és környékén. A kirándulás útiköltségét a Rákóczi Szövetség támogatta az október 23-i Diákutaztatási Program keretén belül.

 

Kivételes alkalom volt, mert részt vehettünk a sárospataki ’56-os megemlékezésen, amelynek keretén belül megnéztük az ÁVG diákjainak színvonalas és fiatalos előadását, majd a két iskola képviselői együtt koszorúztak az Iskolakertben.

 

Sárospatak igazi történelmi kincsesláda, híres iskolaváros. Alkalmunk volt megnézni a fél évezredes Református Kollégium híres könyvtárát és iskolatörténeti múzeumát. Egy olyan iskola múltjába tekinthettünk be, amelyben Lorántffy Zsuzsanna meghívására még a világszerte ismertté vált cseh-morva pedagógus, Jan Amos Comenius is tanított és alkotott. Ugyanakkor az ÁVG testvériskola Makovecz Imre által tervezett csodálatos iskolájában a modern és igényes oktatás lehetőségeinek lehettünk tanúi.

 

A környéken számtalan történelmi hely emlékeztet a Rákóczi család dicső múltjára, ezekből többet is útba ejtettünk: megnéztük Sárospatakon a Rákóczi várat és múzeumot, majd Felvidéken, a mai Szlovákiában felmásztunk a még felújítási munka alatt álló Krasznahorka várhoz, megnéztük Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát - egy szívmelengető szerelmi történet máig fennmaradt emlékét -, és láthattuk Kassán a Szent Erzsébet dómot, amelynek kriptájában alussza örök álmát Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc fejedelem.

 

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt-hegység is különleges látványt nyújtott. A táj csodálatos őszi színeivel, a Baradlay cseppkőbarlang pedig ritka szép cseppkő-képződményeivel varázsolt el bennünket: Anyósnyelv, Tigris-terem, zenehallhatás és fényjáték a Hangversenyteremben, stb.

 

Hazafelé jövet még egy különleges élmény várt a diákokra, az Agora Tudományos Élményközpont Debrecenben, ahol az interaktív térben játszva szerezhettek természettudományos ismereteket és részt vehettek két ismeretterjesztő előadáson is.

 

         Ezúton is köszönjük a Rákóczi Szövetségnek és az Árpád Vezér Gimnáziumnak, hogy lehetővé tették ezt az izgalmas tanulmányutat számunkra.

 

                                                                                          Virginás-Tar Judith, tanár


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator