IX. Talentum - gyakorlati természettudományos tehetséggondozó tábor

IX. Talentum - gyakorlati természettudományos tehetséggondozó tábor

 

 

 

            Ha nyár, akkor Talentum tábor. Idén, kilencedik alkalommal szervezett tehetséggondozó tábort a Bartók Béla Elméleti Líceum a Nyilas Misi Tehetségápoló Egyesület közreműködésével, Talentum néven. Az egyhetes, 54 résztvevős rendezvény Temes megyében, festői szépségű környezetben, a Ruszka-havas hegyvonulat és a Bega folyó találkozásánál elhelyezkedő ruszkatő-völgyi ifjúsági táborközpontban került megszervezésre.

            A Bartók Béla Elméleti Líceum és a Bartók Béla Alapítvány, több mint 3 éve nyerte el a Kárpát-medencei tehetségpont hálózatban az „akkreditált kiváló tehetségpont” minősítést. Az idei táborunk, az előző évekhez hasonlóan, a temesvári tehetségpont reál területen való tehetséggondozó tevékenységeinek egyik alappillére. A tábor célcsoportját Temes megyei, reál tantárgyak iránt érdeklődő 9-15 éves diákok alkották, így a táborban 40 általános iskolás diák, 8 tanár, 5 a tevékenységek lebonyolítását és a tanárok napi munkáját segítő, líceumi diák valamint az iskola orvosi asszisztense vett részt. 

            A táborhelyszínre való utazás során a táborozók megnézték a Rumunyesti cseppkőbarlangot. A rendezvény változatos tudományos- és szabadidős programokat kínált a résztvevők számára. A diákok délelőttönként, korosztályokra bontott csoportokban vehettek részt különböző tudományos műhelyeken: Fizika, Kémia, Számítástechnika, Elektronika- és Robotika, Biológia és Elsősegélynyújtás területen. Minden tudományos műhely szaktanárok irányításával zajlott. A műhelyek fő célja a diákok motivációjának erősítése volt valamint az adott szakterületen gyakorlati tudás megszerzése. A foglalkozások lehetőséget biztosítottak a résztvevők számára, olyan készségek kialakítására és tudományos tevékenységeken való tapasztalatszerzésre, amelyre az általános iskolai oktatás tanórái nem nyújtanak keretet.

A tudományos tevékenységeket kiegészítve, az idei tábor programjában is kiemelt szerepet kapott a sport, a napok 10 perc reggeli tornával indult, majd minden délután 2 órás sportfoglalkozásra került sor: a résztvevő diákok tollaslabda, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz és futball-mérkőzéseken mérhették össze ügyességüket. A délutáni tevékenységek között szerepeltek a kirándulások: a hegyekben való barangolások lehetőséget nyújtottak a környék látnivalóinak megismerésére, mint például a „Suttogó-vízesés” vagy pedig az egykori teherszállításra használt hegyi vasút alagútjának meglátogatására. A délutáni foglalkozások között szerelt ugyanakkor az iránytű használatának megismerése és az iránytűs tájékozódás, valamint stratégiai táblajátékok kipróbálása és a csapatépítő játékok.

            A tábor esti programját filmvetítések, zene- és film-kvíz valamint Activity alkották, az utolsó estét pedig tábortűz tette színesebbé. Nagy sikert aratott az idén harmadik alkalommal megrendezett Talentum Kupa, ahol a résztvevő diákok 7 fős csapatokban mérhették össze ügyességüket.

A tábor záró mozzanatként, a diákok korosztályok szempontjából vegyes csoportokban, egy interdiszciplináris keretjátékban vettek részt, ahol a táborban szerzett ismeretek felhasználásával kellett feladatokat megoldaniuk, iránytűkkel megvalósított tájékozódási-feladatmegoldó verseny keretében.

            A tábor helyszíni szervező csapatát Bartyik Zita, Băruța Kriszta, Floca Sarolta, Ilonczai Zsolt, Szabó Erzsébet, Valkai Előd, Virginás-Tar Judith műhelyvezetők, valamint Berkes Scherer Dávid, Horváth Petra, Máthé Dávid, Oláh Dávid és Szabó Liza líceumi segítő diákok alkották.  A tábori kiértékelést követően nyugtázható, hogy a jó hangulatú egyhetes rendezvény számos tudományos tapasztalatot és közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek.

A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület, a Bartók Béla Elméleti Líceum és a Bartók Béla Alapítvány együttműködésével szervezett IX. Talentum - gyakorlati természettudományos tehetséggondozó tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-HTTSZ-M-15-0008 kódszámú pályázati támogatásával valósult meg.

 

 

Eseménynaptár

Eseménynaptár
December
H K SZ CS P SZ V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator