A hazavitt tudás

A hazavitt tudás

      A bentlakó diákok az idei tanévben rendszeres interaktív találkozósorozaton vettek részt, amely a közösségépítést, a honismereti tudás bővítését és a magyarságtudat erősítését célozta. A találkozók rövid ismeretterjesztő előadásból és non-formális tanulási módszereken alapuló játékok megtanulásából álltak. A játékok az Integratio Alapítvány csapata által kifejlesztett játékok, melyek a magyar kultúrához kapcsolódnak: a földrajzi, történelmi, filmművészeti, szépirodalmi, népművészeti, nyelvi, tudományos értékeket emelték ki a kép-szöveg, puzzle, kvízjáték, Logico primo módszereket felhasználva.


    A játékok elsajátítása után a húsz bentlakó diák kipróbálta a játékvezetést iskolánk és az Integratio Alapítvány által szervezett májusi Európa Napi rendezvényen, a Magyarok Európában programban, ahol 210 diák vett rész. Az itt elsajátított tapasztalatot kamatoztatták a végvári és óteleki műhelymunkákon. A lelkes csapat interaktív játék-délelőttöt szervezett a két iskola  elemi és felső tagozatos diákjainak.


    Június 5-én az iskolabusszal indult el a csapat Végvárra. Először a község nevezetességeivel ismerkedtek meg a diákok, majd előkészítették a játékokhoz szükséges terepet. A bentlakók csoportja a korosztályoknak megfelelően készítette elő az interaktív műhelyeket, ahol játszva lehetett tanulni. Aki sikeresen teljesítette a feladatokat, Bartók pengőket kapott, ezeket pedig a program végén díjakra lehetett váltani. A helyi diákok nagy örömmel kapcsolódtak be a játékba, biztosak vagyunk benne, hogy az Integratio Alapítvány által felajánlott magyarságismereti játékok máskor is előkerülnek a dobozból.


   Június 10-én Ótelekre indult a bentlakó csapat. A játékos tanulásra itt is nyitottak voltak a gyerekek, a jutalom pedig itt sem maradt el. De nemcsak a gyerekek nyertek a programból, hiszen a helyiek kedves fogadtatása, a település látványosságainak megtekintése a mi csapatunkat is erősítette. Jó érzés volt a volt iskolákba hazamenni, örömet és játékot vinni, átadni valamit abból a tudásból, amit a program során megtanultak. A végvári és óteleki diákok büszkén mutatták be társaiknak szülőfalujukat. Reméljük, jövőre más helységekbe is eljutunk.


    Köszönjük a program megvalósításában szerepet vállaló végvári, óteleki és bartókos kollégáknak a segítséget, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Balassi Intézetnek a támogatást.


 


 


Kiss-Pataki Adél, programfelelős


Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator