Vendégségben a sárospataki testvériskolánál

Vendégségben a sárospataki testvériskolánál

Sárospatakra mindig szívesen utazunk. A Bartók Béla Elméleti Líceum és az Árpád Vezér Gimnázium közötti barátságot évi rendszerességgel erősítik közös versenyek, kirándulások, programok. Május végén, a Julianus testvériskolai program keretében újra ellátogathattunk a Bodrog parti, kulturális és történelmi kincsekben gazdag Sárospatakra, Árpád-házi Szent Erzsébet és a Rákócziak városába.

A XI. matematika-informatika és a IX. reál osztályok diákjai három pedagógus kíséretében indultunk útnak május 30-án. Első megállónk az Agora Tudományos Élményközpontnál volt Debrecenben, ahol a modern interaktív térben bepillanthattunk a fizika, kémia, biológia, robotika és csillagászat rejtelmeibe.

Sárospatak építészeti látványosságai szépen beszélnek a magyar történelem évszázadairól is. Délután meglátogattuk a Rákóczi kiállítást és a Vörös tornyot a Rákóczi várban, a vártemplomot, Szent Erzsébet szobrát. Bementünk a közel 500 éves ősi Református Gimnáziumba, ahol Comenius Amos János, a híres magyar származású cseh-morva pedagógus is tanított, s amelynek a padjaiban nem kisebb személyiségek tanultak, mint: Gárdonyi Géza, Kossuth Lajos, Móricz Zsigmond, Tompa Mihály, stb. Nagyot sétáltunk a város történelmi épületei között, énekeltünk a vár falai alatt, a Bodrog partján.

Másnap továbbindultunk II. Rákóczi Ferenc fejedelem nyomában. Meglátogattuk szülőhelyét a Borsi Rákóczi várkastélyt, és Kassán a Szent Erzsébet székesegyházat, ahova újratemették. Külön élmény volt Márai Sándor életéről és munkásságáról beszélgetni a szülőháza mellett felállított Márai szobor társaságában.   Az emlékezetes történelmi körutat Rozsnyó nevezetességeivel zártuk. Megnéztük messziről Kraszna Horka várát, meglátogattuk Andrássy Dénes és Franciska mauzóleumát és az Andrássyak csodálatos vadászkastélyát Betléren.

Hétfőn „iskolába” mentünk, de kivételesen nem Temesváron, hanem a testvériskolába, az Árpád Vezér Gimnáziumba.  Nem mindennapi élmény egy Makovecz Imre, nemzetközi hírű építész által tervezett modern iskolába belépni. Az iskola igazgatója személyesen vezetett végig bennünket az iskolán és mutatta be történelmét és jelenét, az Arany János programot.  Kipróbáltuk azt is, milyen egy ÁVG-s óra. A fizikai becslési versenyekről és zolti táborokból a bartókosok által is jól ismert Szeder László tanár úr, ezúttal informatika órán fogadott bennünket. A rendhagyó órán ÁVG-s és bartókos diákokból alakított programozási „team”-ek közösen írtunk grafikus Pascal programot.

Hazamenet megnéztük Debrecenben Európa legnagyobb református templomát a Nagytemplomot, sétáltunk a központban.

Köszönjük az Árpád Vezér Gimnáziumnak és Kollégiumnak a kedves fogadást, a Julianus program támogatását illetve Virginás-Tar Judit, Ilonczai Zsolt és Balla Tamás kísérőtanárainknak, a felejthetetlen élményeket.

 

Franka Noémi, XI.MI osztály

 

 










































Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator