Nyelvmentorok az iskolában

Nyelvmentorok az iskolában

“Szólj, s ki vagy, elmondom.” – írja Kazinczy. Tudatában vagyunk ez egyszerű mondat jelentőségével? Belegondoltunk abba, hogy a sokszor értelmetlen fecsegésünk saját magunk bírálatában játszik szerepet? Tényleg ekkora súlyuk van a kiejtett szavaknak? Hogyan viszonyulunk mi, a 21. században a nyelv formálásához, annak megőrzéséhez, ápolásához? Még mindig lehet úgy újítani nyelvünket, hogy ne annak rovására, hanem hasznára szolgáljon? Mit jelent számunkra az ún. netnyelv, gondolok itt  pl. az “öncsi”(selfie), “arcpálma”, “megpókolni valakit”,chat-szótárból kiemelt kifejezések használatára.


Iskolánkban a Nyelvmentor program keretén belül a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, dr. Magyari Sára két hallgatójával együtt, György Henriettával és Varga Ivett Barbarával kalauzolt át bennünket a nyelvészet azon területeire, ami már nem a többszörösen összetett mondatok elemzését taglalja, hanem pl. a netnyelv gyakorlati oldalát vizsgálja. A kreatív csoportmunkák alatt többek közt azzal a helyzettel is szembesülnünk kellett, hogy mi történik abban az esetben, ha két teljesen más környezetből kiragadott figura (a mi esetünkben Chuck Norris és Petőfi Sándor) kommunikációt létesít.


          A látogatás második felében dr. Magyari Sára bemutatta az egyetem azon szakjait, amelyek a nyelvészet és irodalom területén továbbképzést nyújthatnak az érdeklődő tizenkettedikes diákok számára. Röviden összefoglalta a kecsegtető programokat, bemutatta kiváló előadóikat, meghívott vendégeiket, akikkel rendszeresen dolgoznak együtt, valamint arra is kitért, hogy tanáraik hangsúlyt fektetnek az interaktív foglalkozásra is (pl. a természetben is tartanak órákat, ha az adott tartárgy ezt megengedi). Ez által a diákok egy kis betekintést nyerhettek a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem világába. Ez úton is köszönjük! 


                                                                                                                                                             Kovács Bolglárka (XII.TT)

















Eseménynaptár

Eseménynaptár
Április
H K SZ CS P SZ V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator