Fergeteges gálaműsorral ünnepelte 15. születésnapját a Bokréta

Fergeteges gálaműsorral ünnepelte 15. születésnapját a Bokréta

Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/fergeteges galamusorral unnepelte 15_szuletesnapjat a bokreta.php

 

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte november 23-án és 24-én a temesvári Bokréta hagyományőrző csoport. Szombaton bográcsos-főzéssel és táncos mulatsággal fűszerezett Bokréta családi napot tartottak a Bartók Béla Elméleti Líceumban a „bokrétás” néptáncosok, citerások és szüleik számára. 

 

Vasárnap este a Diákházban mutatta be gálaműsorát a temesvári közönségnek a hagyományőrző csoport, a Pro Folk Bánsági Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

 

A gálaműsor bevezetőjében Szabó Ferenc, a csoport vezetője idézte fel az alakulás óta eltelt 15 év eseményeit. „Mit jelentett a számunkra a Bokréta a 15 év alatt? A Bokrétát iskolás csoportnak határoznám meg, hiszen több mint 90%-a bartókos diák. Nem vagyunk profik, lelkes amatőrök vagyunk, nem versenyzünk senkivel, csak önmagunkkal, a gyerekeknek szeretnénk közösségi élményt nyújtani, és mindazt megtanítjuk nekik, amit mi tudunk. Vannak olyan eredményeink, amelyeket nem lehet számokban kifejezni. Remélem, hogy a próbatermekben, a közösségben eltöltött idő, a színpadi megmutatkozások olyan mély nyomokat hagynak a gyermekek szívében-lelkében, amelyek másmilyen felnőttekké alakítják őket. Mindenképpen jobbá válnak, mintha ezt nem tették volna. Kiemelném a Bokréta közösségformáló erejét is, hiszen a tegnapi ünneplésünkön 250-300 ember vett részt, együtt főztünk és együtt táncoltunk. A harmadik hozadéka a Bokrétának a hagyományainkhoz való ragaszkodás. A népi kultúra része a magyar kultúrának és ezt kötelességünk megtanítani az ifjaknak” – mondta Szabó Ferenc, aki néhány számszerű adatot is a hallgatóság elé tárt: 15 év alatt 240 táncos táncolt a Bokréta csoportban, több mint 60-an tanultak citerázni, 31 tánckoreográfia került színpadra, 6 tánccsoport és 5 citeracsoport alakult és folytatta tevékenységét. A bokrétások 45 nyári táborban vettek részt, és összesen több mint 3000 órát próbáltak! A Bokréta keretében egy házasság és egy jegyespár jött össze. „Ha minden jól megy, tavaszra megszületik az első bokrétás bébi” – zárta mondandóját Szabó Ferenc.

 

A Bokréta hagyományőrzői több meglepetéssel is szolgáltak a gálaműsor népes közönségének: első alkalommal lépett színpadra az óvodás tánccsoport, “akik 15 év múlva lesznek Nagy-Bokrétások” (Szabó Ferenc). A táncosoknak a szegedi Tisza-banda húzta a talpalávalót, amelyben három prímás is volt: ifj. Nagy Albert, a legendás szegedi táncoktató fia, Jeremiás Ádám, a Bokréta debreceni táncoktatójának a fia és Szabó Ferenc, a Bokréta csoport vezetője. A legnagyobb tapsot a Bokrétások és “veterán bokrétások” közös fellépése aratta, akik két-három éve “nőttek ki” a Bokrétából és különböző egyetemeken, bel- és külföldön tanulnak tovább, de ez alkalommal újból együtt járták a táncot a jelenlegi Bokréta táncosaival.

 

A kétrészes gálaműsort a Bokréta dél-alföldi tánca nyitotta meg, az óvodás tánccsoport gyermekjátékokat mutatott be, majd a Morzsa-Bokréta somogyi eszközös és a Bokréta-veterán bokrétások közös nagyecsedi tánca következett. A szünet után a Kisbokréta rábaközi táncot, a Bokréta somogyi eszközös táncot, a Morzsa-Bokréta és Kisbokréta galgamenti lakodalmas összeállítást, majd csattanónak, a Bokréta és a veterán bokrétások fergeteges szilágysági táncot jártak, vastapsot aratva. A színvonalas műsort Szabó Abigél és Szabó Dóra népdalcsokra, a Morzsa, a Kisbokréta és a Bokréta citerásainak fellépése színesítette. Ne feledkezzünk meg a Bokréta táncosait felkészítő Jeremiás Lajosról és Jeremiás Ádámról, Szabó Ferencről, Szabó Nóráról, Szabó Dóráról és a többi táncoktatóról, a citerásokat felkészítő Csüllög Edináról, a 15 év sikertörténete nagy mértékben nekik és a szülőknek, a csoport támogatóinak köszönhető.


Eseménynaptár

Eseménynaptár
December
H K SZ CS P SZ V
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Keresés

A pontos keresés érdekében használjon ékezetes betűket!

Diákok munkái

Honlap navigátor

navigator